Psychische vermoeidheid

Voel je je opgebrand?

Bij Psychische vermoeidheid (Burnout) vragen mensen  zich af of ze overspannen zijn, stress ervaren op hun werk of een burnout hebben. In de regel kun je 3 soorten psychische klachten onderscheiden die te maken hebben met je werk. Als je stress ervaart in je huidige baan kun je vaak je werk nog wel doen maar als dat niet meer lukt ga je richting overspannenheid. Als je hier geen hulp bij zoekt is de kans heel groot dat je opgebrand raakt en spreken we over een burnout of te wel beter bekend als : Psychische vermoeidheid. Dit is wel veel erger dan overspannen zijn omdat het werk dan niet meer lukt en het herstel langer duurt. Overspannenheid wordt vaak als het voorstadium van psychische vermoeidheid beschouwd. Het is dus erg belangrijk om jouw klachten serieus te nemen  en hulp te zoeken om erger te voorkomen,

Wat is een burnout of te wel Psychische vermoeidheid?

Burnout is een emotionele overbelasting. Als je een burnout hebt voel je je alsof je opgebrand bent. Je kunt geen energie meer vinden om je werk te doen. Naar je werk gaan wordt zwaar, je bent erg moe (uitgeput) je ziet er tegenop en vaak slaap je ook niet meer goed. Daarnaast pieker je veel en wordt je nu veel eerder emotioneel en vaak ook prikkelbaar. Het lukt je vaak ook niet meer om te genieten van de dingen om je heen, alles voelt veel meer als een verplichting. Kortom de rek is eruit!

Wat zijn de risicogroepen?

Een burn-out komt voornamelijk voor bij mensen in sociale of contactuele beroepen zoals het welzijnswerk (hulpverlening) de gezondheidszorg en het onderwijs. Verder komt het veel voor bij werkende vrouwen en managers. Zij hebben er in de regel meer last van.

Oorzaak van een burn-out

Te hoge werkdruk. Vervelende werksfeer. Beperkte controlemogelijkheden. Weinig mogelijkheden tot verandering zien. Sterke neiging tot perfectionisme, te veel verantwoordelijkheid hebben en nemen. Wanneer je erg perfectionistisch bent (geworden) en de lat altijd hoog legt, loop je extra risico.

Symptomen van een burn-out zijn o.a.

  • Niet meer met plezier naar je werk gaan als gevolg van uitputting  ( erg moe zijn)
  • niet goed meer kunnen slapen
  • Te lang en te veel over het werk piekeren.
  • Niet meer kunnen genieten van dingen, prikkelbaar, kort lontje hebben
  • moeite met organiseren
  • Hoofd en nekpijn, schouder, pijn in gewrichten
  • Verlies van eetlust.
  • angsten, depressies

Kan ik niet wachten tot de klachten verdwijnen?

Helaas moet het antwoord NEE zijn en de klachten gaan niet vanzelf over. Movement biedt echter zeer efficiënte  methoden aan bij stress, overspannenheid, en bij burnout. Wij  adviseren je dan ook als je bovenstaande klachten herkent zo snel mogelijk contact met ons op te nemen zodat we je kunnen begeleiden om de huidige klachten te verminderen en erger te voorkomen!

Werken aan de juiste balans

Omdat mensen met een burnout stellen hoge eisen stellen aan zichzelf zullen we ontdekken hoe dat bij jou gaat! Vaak mogen ze van zichzelf geen fouten maken en hebben het gevoel dat het werk koste wat het kost af moet. We komen erachter wat jouw achterliggende (blokkerende) gedachten zijn en hoe je deze kunt verminderen. We bespreken jouw functie wat hoort wel bij jouw taken en wat niet niet? In hoeverre ga je over grenzen? Hoe kun je beter voor jezelf opkomen (assertivitet) en hoe krijgen we de grenzen weer scherp?

Werken aan Herstel

Vaak is de eerste belangrijke stap dat je een bepaalde periode afstand leert nemen van je werk. Je zult een rustperiode moeten nemen om uit te rusten om te kunnen herstellen. Movement helpt jou om dit te doen want vaak durven mensen niet goed een rustperiode in te lassen. Er zullen gesprekken plaats vinden met de loopbaancoach om de grenzen weer scherp te krijgen. Verder zal ik als  loopbaancoach je ondersteunen in gesprekken met leidinggevenden, bedrijfsarts en belangrijke anderen.

Daarnaast zullen we een lijst maken van bezigheden die rust en ontspanning bieden, maar ook activiteiten die zorgen voor een betere conditie. Zoals wandelen, fietsen, lezen, muziek luisteren e.d. Door jouw conditie weer wat op te bouwen, kan het gevoel van vermoeidheid steeds iets meer afnemen. Verder is het belangrijk dat het sporten (wandelen, fietsen e.d) wordt afgewisseld met ontspannende activiteiten die minder energie kosten. Er zullen ook wanneer nodig ontspanningsoefeningen worden aangeboden.

Als je je in bovenstaande herkent neem dan contact met mij op voor een kennismakingsgesprek!

Ik heb geen wachtlijst en je kunt direct een afspraak maken

  • Ook s’avonds en zaterdagochtend mogelijk!
  • Wil je meer informatie? Neem vrijblijvend contact met me op.

Tot ziens bij mij aan tafel!
Vriendelijke groet, Jannie van den Ende.

Telefoon: 050 3139211 / 06 30655497
Contact